Utbildningar

cocktailskolans kursplan

Kursplan

Barteknik
Drinkblandning
Dryckeskunskap
Kassahantering
Serveringsteknik
Lagkunskap
Ölkunskap
Praktik
Kundservice
Vinkyparutbildning
Flairutbildning
Baristautbildning
Barteknik

Här får du de kunskaper du behöver för att på ett professionellt sätt jobba i en bar.

Vi går igenom företagslogistik, förarbeten, arbetsmetodiker, yrkeshygien, ekonomihantering och efterarbete för att göra baren öppningsklar, lättjobbad och fräsch.

Ni får studera verktyg, maskiner, branschspråk, råvaror och produkter samt deras användningsområden.

Sedan tar vi också en närmare titt på glas, drinkar, drycker, service och säljbeteende.

Drinkblandning

Under den här modulen flätar vi samman de teoretiska råvarukunskaperna med ett professionellt och inbjudande tillverkningssätt.

Vi blandar klassiska cocktails, longdrinks, vin- och öldrinkar, exotiska drinkar med speciella dekorationer, varma drinkar, populära drinkar, shooters, alkoholfria drinkar och mycket mer.

Vi lägger också stor vikt vid presentationstekniker, dekorationer, glasvarianter, tillbehör och ett allmänhygieniskt uppträdande.

Dryckeskunskap

Här går vi igenom ett stort antal drycker, med och utan alkohol, som används vid drinktillverkning och servering i en bar.

Ämnet innehåller olika råvaruframställningar, tillverkningsprocesser, smak- och egenskapsutvecklingar, blenderhantverket, regions- och kulturspecialieter, lagringsmetoder, historik och individuella omständigheter, ovanliga servingsmetoder och mycket mer.

Sedan avslutar vi varje moment med en provsmakning.

Kassahantering

Idag ökar myndigheterna krav på specialutvecklade kassa/bongmaskiner och samtidigt blir dessa maskiner allt mer invecklade även för den dagliga försäljningsregistreringen ochh verksamhetsadministrationen.

Vi går igenom olika kassasystem, betalrutiner, bongmaskinsfunktioner, öppna och delade notor, öppna varuknappar, kontokortsbetalning, träningsläge och korrigeringar. Dessutom använder vi nästan dagligen ett Ancon-system som en del i utbildningen genom praktiska övningshanteringar.

Serveringsteknik

Även en bartender bör ha god kunskap om olika serveringsmetoder då det ibland krävs att denne deltar i det löpande serverandet utanför bardisken.

Du får känna på att bära glas och flaskor, olika tallrikar med bestik, brickor i olika omständigheter, duka upp och duka av samt att servera drycker på ett flertal olika sätt.

Dessutom får du lära dig en del vanliga internationella barrätter.

Lagkunskap

Vi går igenom gällande alkohollagsstiftning med anpassning till personalens ansvar i det dagliga jobbet.

Vid genomgången går vi också igenom vissa tillståndsfrågor och de regler som gäller för företagets och myndigheternas ansvar vid tillsyn.

Anledningen till denna del i utbildningen är att utrusta bartendrarna med tillräcklig kunskap för att inte begå felaktigheter som leder till juridiska bestraffningar för individen och administrativa påföljder för restaurangen.

Ölkunskap

Här får du information om olika öltyper. Vi läser om ölets ingredienser och hur tillverkningen går till.

Ölets indelning i olika jäsningsprocesser. Hur man hanterar och serverar en öl.

Vi lär oss om olika serveringstemperaturer. Vi avslutar med en ölprovning.

Praktik

Efter utbildningen i Sverige får du möjligheten att prova dina kunskaper i det verkliga arbetslivet med tre veckors praktik på ungefär 80 timmar.

Vi har praktikplatser på pubar, restauranger och hotell i Göteborg och Malmö. Det går även bra att göra sin praktik på annan ort. Då måste du söka den praktikplatsen själv men det brukar inte vara några problem. Vi kan också i viss utsträckning hjälpa till även med det.

För första gången möter du nu riktiga kunder och du får visa upp dina färdigheter på en riktig arbetsplats.

Kundservice

Att arbeta inom en servicesektor handlar om att prioritera kunden/gästen istället för sig själv.

Inställningen till arbetet måste besjälas av vad som först och främst främjar gästen, men naturligtvis finns det gränser för vad man förmodas göra i form av lagstiftning, moral och allmän rimlighet.

Här tar vi upp serviceattityd, psykologi och beteendevetenskap, gästhantering, miljöproblematik, alkoholen på jobbet osv. men också underhållningsfaktorer som arbetsmetodik, working-flair och olika tricks.

Vinkyparutbildning

I denna kurs lär du dig om världens olika vindistrikt, du lär dig att tolka en vinetikett och vad de olika vintermerna innebär. Få reda på hur man förvarar ett vin, vilken den rätta temperaturen ska vara vid servering och inte minst, hur man serverar det.Vi avslutar med en vinprovning där vi tittar, doftar och smakar på vinerna på bordet.

Flairutbildning

Flair (eller flairing) är en barteknik som används för att locka kunder till baren.Det går ut på att man gör trick och jonglerar med flaskor. Även att sätta eld på och på annat sätt manipulera en drink på ett extravagant sätt, ingår i "flairing".Det är ett populärt "plus i kanten" vid anställning eftersom en flairande bartender drar folk till baren!